Een logo voor diavazo.nl met een boek en een rood lint
Een open boek ligt op een houten tafel.

Atheense Democratie

Zondag 25 juni gaan de Grieken naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen voor de komende 4 jaar. Dit is de tweede keer in een maand dat de Grieken naar de stembus gaan. Het is niet gelukt om een regering te vormen na de verkiezingen van mei. Volgens de Griekse grondwet is de formatietijd zeer beperkt (maximaal 9 dagen), wat weinig ruimte laat voor uitgebreide onderhandelingen.

Griekenland wordt vaak beschouwd als de bakermat van de democratie. Maar wat houdt democratie eigenlijk in? Het concept van democratie ontstond in het oude Griekenland, met name in de stadstaat Athene, tijdens de 5e eeuw voor Christus.

In Athene werd democratie ontwikkeld als een systeem waarin het volk directe participatie had bij het nemen van beslissingen. Het bestuur werd niet langer uitsluitend overgelaten aan een enkele heerser of aristocratische elite, maar werd gedeeld met de burgerbevolking.

De Atheense democratie kende verschillende belangrijke elementen. Allereerst was er de ekklesia, een volksvergadering waar alle volwassen mannelijke burgers (vrouwen, slaven en buitenlanders waren uitgesloten) het recht hadden om deel te nemen aan de besluitvorming. In deze vergadering werden wetten voorgesteld, debatten gehouden en belangrijke beslissingen genomen.

Daarnaast waren er de boulē en de dēmosia, respectievelijk de raad van vijfhonderd en de volksrechtbank. De boulē bestond uit vijfhonderd burgers die willekeurig werden geselecteerd uit alle volwassen mannelijke burgers. Deze raad bereidde wetsvoorstellen voor en zorgde voor de dagelijkse gang van zaken in de stad. De dēmosia was een volksrechtbank waarbij willekeurig gekozen burgers dienden als juryleden in rechtszaken.

Het idee achter de Atheense democratie was dat het volk de soevereine macht had en dat politieke beslissingen werden genomen op basis van de meerderheid van de stemmen. Hoewel de Atheense democratie beperkt was tot een selecte groep burgers, wordt het toch gezien als een cruciale stap in de ontwikkeling van democratische principes.

Het oude Griekse concept van democratie heeft een blijvende invloed gehad op politieke systemen over de hele wereld. Het heeft als inspiratiebron gediend voor de vorming van moderne democratieën en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van onze politieke tradities.


door duda-wsm 30 januari 2025
Ω γλυκύ μου έαρ
door duda-wsm 30 januari 2025
This is a subtitle for your new post
door duda-wsm 30 januari 2025
ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
door duda-wsm 30 januari 2025
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
door duda-wsm 30 januari 2025
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - 5 ΜΑΙΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
door duda-wsm 30 januari 2025
Βιβλία διδασκαλίας των Ελληνικών στο diavazo.nl
door duda-wsm 30 januari 2025
Το βιβλίο της ημέρας 12 Μαΐου 2020
door duda-wsm 30 januari 2025
Το βιβλίο της ημέρας 13 Μαΐου 2020
door duda-wsm 30 januari 2025
Το βιβλίο της ημέρας 15 Μαΐου ew post
door duda-wsm 30 januari 2025
TIP! ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ
Meer posts
Share by: